Любопитни факти за рибарската област

 • Световният рекорд за балканска пъстърва е поставен на язовир "Малък Беглик" през 1980 г. (тегло 11.1 кг и дължина 97 см).

 • Вторият по големина язовир в България се намира в РО "Високи Западни Родопи" - това е язовир Доспат.

 • Горите в РО се обитават от над 300 видри, 300 глухаря, 100 диви кози, голям брой диви котки, множество птици и други редки и защитени животни като кафявата мечка, например.

 • Рибарската област е лидер в производството на пъстърва в страната. Тук се отглежда почти цялото количество дъгова пъстърва, което от своя страна формира почти половината от производството на аквакултури в България.

 • За първи път МИРГ ще представя рецепти от местната кухня на територията на Батак, Девин и Доспат и  ще бъдат публикувани в сайта.

 • Рибарската област е традиционно водеща дестинация с популярни язовири и емблематични реки, където вече има опит , практики и интерес за провеждане на състезания.В Девин са се провеждали кръгове на Световно първенство по риболов на пъстърва, а на река Въча се е провеждало Световно първенство по риболов на блесна. Освен това в Девин има и отбор, изграден от четири млади момчета, който е участвал и продължава да участва в провеждането на световни първенства. През последните 5 години момчетата от девинския отбор са били републикански шампиони по улов на пъстърва с естествена стръв, а през 2011г. стават и републикански шампиони по улов на пъстърва на блесна и почти всяка година участват в националния отбор.През 2011г участват и в Световното първенство по риболов на пъстърва с естествена стръв в Италия, където са на трето място и от всички състезания досега, на това първенство отборът е бил най-близо до второто място.

 • Преди години, в някои от реките на Рибарската област (р.Въча и р.Доспатска), обект на любителски риболов са били и Змиорките. Данните за последната уловена змиорка в Рибарската област са от риболовеца Рамиз Якубов, жител на с. Бръщен, който през 1996г. на р. Доспатска е уловил на торен червей змиорка с дължина 84 см.
  Причината за изчезването на змиорките в района на Рибарската област е построяването на трите язовирни стени на р. Въча и двете язовирни стени, които са на р. Доспатска и се намират на територията на съседна Гърция.
 • По сходни белези рибите са обединени в семейства.Най-богатото на видове е семейство "Шаранови".В него влизат над 1600 вида.     

                                                     

 • Първото организирано състезание в България е по улов на риба с муха.Проведено е през 1950г. от Софийското рибарско дружество.
 • "Наслука !" е поздравът на въдичарите.Пожелавайте го от сърце, за да ви спохожда и вас!    
 • Най-големият регистриран екземпляр на дъгова пъстърва с тегло 19,1 кг., е уловен през 1970г. в Аляска.
 • Пъстървата развива скорост - 40км/ч., Шаранът - 13км/ч., Щуката - 33км/ч.

подробно описание на основните характеристики на рибарската област тук

 

Прикачен файлРазмер
Рецепти от Доспат подготвени от Албена Пържанова.pdf5.96 MB
Календар за световни и републикански първенства.pdf3.32 MB
 

Календар

П В С Ч П С Н
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Регистрация/Вход