УЧЕБНО ПОСЕЩЕНИЕ НА МИРГ „ВЗР:БАТАК-ДЕВИН-ДОСПАТ“ В ДАНИЯ

Учебно посещение на представители на Местна инициативна рибарска група“Високи Западни Родопи:Батак-Девин-Доспат“ (МИРГ „ВЗР:Батак-Девин-Доспат“)се проведе от 7 до 13 ноември 2011г. в Дания.В посещението участваха 8 представители на МИРГ, включващи  членове на Управителния съвет и Общото събрание на МИРГ, изпълнителния екип и един експерт. Основните задачи на учебното пътуване бяха посещение на Местни инициативни рибарски групи в Дания с цел обмяна на опит в управлението на стратегии, създаване на контакти и проучване на възможности за бъдещи съвместни проекти.По време на посещението представителите на МИРГ видяха много примери на успешни проекти, които могат да се приложат и тук на територията на Рибарската област Батак-Девин-Доспат.Сред най-интересните бяха:

  •  Проект за производство на екологично чиста риба(морска пъстърва и змиорки) на рибарско пристанище в град Бисеро, където местния производител изтъкна, че освен с отглеждането на био-риба се занимава и с обработка на водорасли и даже смята, че те ще бъдат продуктите на бъдещето.
  •  Проект за спортен риболов.Мястото, наречено Оксривър, представлява система от изкуствено създадени реки и езера и е едно от най-големите в Дания, с площ 50 дка.Оксривър привлича рибари от много страни, поради факта, че периодично се зарибява със 7 вида пъстърви с тегло над 2кг. и хората, които ловят риба там могат да я продават, като за два часа се заплаща 10 евро на човек.
Не на последно място екипа на МИРГ посети и проекти свързани с производство и отглеждане на морска пъстърва с цел зарибяване на реките на територията в Дания, които са пример за прилагане на иновации и решават проблема с намалените количества риба на нашата територия.
Представителите на МИРГ „ВЗР:Батак-Девин-Доспат“ останаха удовлетворени от достигането на основната цел на това посещение – да се запознаят с опита на рибарските групи в Дания с конкретни проекти в сферата на аквакултурите и риболовния туризъм и да развият необходимите умения за прилагането им.
Екипът на МИРГ в Дания
На рибарско пристанище
Местен производител в Дания, занимаващ се с обработка на водорасли
17/11/2011
 

Календар

«  
  »
П В С Ч П С Н
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

Регистрация/Вход